Antalija Turska – letovalište koje opčinjava posetioce

by Aleksandra
0 Komentar

Zbog izuzetno dobre i kvalitetne turističke ponude, često se za ovaj mediteranski grad vezuje i odrednica Turska rivijera. Sve zato što se mnogi turisti vrlo rado odlučuju za letovanje u Antaliji.

Grad bogate istorije, Antalija važi za jedno od najviše posećenih letovališta u tom delu zemlje. Naziv grada vodi poreklo od kralja Atala Drugog od Pergamona, koji je i osnovao grad 158. godine pre Hrista. Kasnije Antalijom vlada Rim, pa Vizantija, sve do seldžučkih osvajanja.

Zanimljiv je podatak koji se veže za istoriju ovog poznatog mediteranskog letovališta. Naime, smatra se da je tokom svojih putovanja, a najverovatnije 48. godine pre Hrista, apostol Pavle je bio u poseti Antaliji.

Mediteranski grad podno planine

Jedan od razloga zbog kojih se tursko letovalište Antalija često pominje i kao pravi pravcati biser celog Mediterana, primarno je vezan za položaj koji zauzima. Pored toga što ima izlaz na more, ova provincija se može pohvaliti i planinom Taurus, koja je nadvisuje.

Sa više od 10 miliona posetilaca u toku godine, koji se odlučuju za letovanje u Turskoj, jasno je zbog čega je baš Antalija okarakterisana kao jedna od najposećenijih destinacija za odmor.

Sve što je potrebno turistima, Antalija ima

Smešteno u istoimenom zalivu, ovo tursko letovalište, u kome živi više od milion ljudi, u toku letnje sezone odiše posebnim šarmom. Spoj mora i obližnje planine Taurus, čini Antaliju idealnom destinacijom za posetu, posebno u letnjem periodu.

Budući da na području Turske, prema zvaničnim podacima, postoji oko 350 plaža koje nose odličje Evropske unije, poznato kao „Plava zastavica“, a da se na području Antalijske regije nalazi njih više od 190, nema potrebe pomenuti u kojoj meri je more u tom delu Turske čisto.

Prostrane, duge i lepo uređene plaže, uz čisto more i fenomenalne hotele, čine letovanje u Antaliji idealnim.

antalija

U ovom milionskom gradu se izdvajaju dva dela, stari deo grada i novi.

Kaleidži, kako se stari deo Antalije naziva, nalazi se oko nekadašnje luke. Turisti tu imaju prilike da se bolje upoznaju sa starim arhitektonskim zdanjima, ali i da prošetaju uskim, kaldrmisanim ulicama, kako bi bolje upoznali duh grada.

Moderni deo grada je novijeg datuma i osim širokih bulevara, karakterišu ga brojni tržni centri i moderna zdanja, kao i veliki broj noćnih klubova, u kojima je zabava zagarantovana.

Izleti iz Antalije

Ukoliko je vaš izbor upravo letovanje u Antaliji, a želite da naučite i vidite i nešto drugo, osim mora i plaža, u toku letnje sezone se turistima nude i brojni, vrlo zanimljivi izleti iz Antalije.

Jedan od najčešće pominjanih izleta iz ovog turskog letovališta je krsterenje. Tom prilikom se turistima nudi mogućnost da uživaju u svemu što donosi moderno vreme, ali da istovremeno vide kako su izgledali brodovi, koje su stanovnici Antalije nekada koristili kada su išli da prikupljaju morske sunđere. Zapravo se krstarenje organizuje ne nekadašnjim brodovima, koji su renovirani.

Na par kilometara udaljenosti od Antalije nalaze se Duden vodopadi. Na mestu na kome se istoimena reka uliva u more, mogu se videti fenomenalni vodopadi. Gornji vodopadi reke Duden nalaze se u samom letovalištu i to u parku prirode, u kome vredi posetiti i Pećinu želja ili uživati u nekom od kafića, okruženih zelenilom.

Grad u kome je rođen Sveti Nikola, Mira, poznat je i po još nečem. Tu se nalaze drevne grobnice, koje su uklesane u stene. Izlet do Mire uključuje često i posetu gradovima Demre i Kekova, u oblasti drevne Likije.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati