Budimpešta – kraljica Dunava

by Aleksandra
0 Komentar

Na obalama Dunava leži mađarska prestonica. Grad je nastao u drugoj polovini 19. veka, kada je predgrađe Budim spojeno sa Peštom. Budimpešta leži u srcu Panonske nizije i zbog položaja koji zauzima, često je nazivaju i Kraljicom Dunava.

Od srpske prestonice udaljena je oko 380 kilometara.

Geografski posmatrano, karakteristike reljefa Budima i Pešte značajno se razlikuju. Dok je Budim brdovit, Pešta je posve drugačija i karakteristična po ravničarskim predelima.

Kada je u pitanju Budimpešta, broj stanovnika je trenutno značajno manji u odnosu na ranije godine. U poslednjim decenijama prošlog veka na teritoriji grada živelo je više od 2,1 milion stanovnika, a trenutni podaci pokazuju da je taj broj u poslednjim godinama za oko 400 hiljada stanovnika manji. Ipak, blizu 2,5 miliona stanovnika živi u širem gradskom području.

Budimpešta – putovanje

Mnogi srpski turisti koje zanima putovanje u Budimpeštu najpre razmišljaju o vremenskim prilikama, posebno ukoliko putuju u zimskom periodu. Sledeće što muči naše turiste koji kreću put Mađarske jesu gužve na granici, a posebno ukoliko je u pitanju Nova godina, Vaskrs ili neki drugi praznik, znaju da budu i te kako gužve na granici, pa treba biti strpljiv.

Međutim, kada stignete u ovaj grad, budite uvereni da će vas na prvi pogled očarati. I ne samo zbog toga što je Dunav toliko širok u Budimpešti, da će vam ličiti na more, nego i zato što u ovom gradu postoji ulica, izuzetno draga Srbima, ali i zato što je grad bogat brojnim znamenitostima.

Da pomenemo i to da kada je u pitanju vremenska prognoza, Budimpešta se može pohvaliti prijatnom, umereno-kontinentalnom klimom. Doduše, ako volite oštre zime i blaga leta, onda ćete uživati kad god je posetite. Ako baš i niste ljubitelj naročito hladnih zima, onda izbegavajte posetu prestonici Mađarske u zimskom periodu.

Znamenitosti Kraljice Dunava

Osim Srpske škole, kako se naziva gimnazija „Nikola Tesla“ Budimpešta, a u okviru koje funkcioniše obdanište, osnovna škola, gimnazija i đački dom, u ovom gradu postoji i saborni hram posvećen Velikomučeniku Svetom Georgiju. Hram se nalazi u Srpskoj ulici i pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini.

Ako posetite ovaj grad, a ne uživate u lepoti njegovih mostova, mnogo ćete propustiti. Čuveni Lančani most preko Dunava posebno je lepo posmatrati u toku večeri i noću. Sečinjijev lančani most jedan je od simbola grada.

Arhitektura mađarske prestonice opčinjava mnoge posetioce. Naravno da je Trg heroja, Budimpešta, poznat po spomeniku posvećenom plemenskim vođama obavezna lokacija, koju treba posetiti. Ne treba propustiti ni Budimski dvorac i zgradu parlamenta. U toku dana se organizuju 45-minutni turistički obilaci u pratnji vodiča, dok je zgradu parlamenta najbolje posmatrati i naravno fotografisati, iz pravca Trga Lajoša Košuta, sa druge strane reke.

Ukoliko želite da uživate u pogledu na kraljicu Dunava, to možete učiniti sa Ribarskog bastiona. Brdo Gelert još je jedna od lokacija sa koje se pruža neverovatan pogled na grad.

Vožnja brodom po Dunavu jedna je od aktivnosti u kojoj uživaju mnogi turisti, kao i šetnja čuvenom Vaci ulicom u centru grada.

Koga god zanima iz drugog ugla Budimpešta, Nova godina je idealno vreme za posetu mađarskoj prestonici. I ne samo zato što treba osetiti čaroliju praznika na mađarskim ulicama, nego što turisti mogu da uživaju i u romantičnoj vožnji brodom, ali i da učestvuju u nekoj od zabava, koja se često organizuje u tom periodu na ulicama mađarske prestonice.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati