Zdravo i brzo – Kako spremiti đuveč?

by Aleksandra
0 Komentar

Kako se pretpostavlja, đuveč je jelo koje su nam Turci ostavili u nasleđe. Jelo poznato kao “Turli tavla” je vrlo nalik onome što se kod nas sprema, uz izuzetak vrste mesa koja se tom prilikom koristi. Naime, dok se u mnogim delovima Srbije đuveč sprema uz korišćenje svinjskog mesa uglavnom, “Turli tavla” se priprema od telećeg mesa.

Takođe se mora imati u vidu da ne postoji univerzalni odgovor na pitanje kako spremiti đuveč, jer praktično svaki kraj naše zemlje ima neki svoj recept.

U osnovi, u pitanju je jelo koje predstavlja vrlo ukusnu mešavinu različitih vrsta povrća i svinjskog mesa, uz dodatak pirinča, a što opet zavisi od kraja do kraja naše zemlje. Imajte na umu da neke domaćice uopšte ne dodaju pirinač u đuveč, dok neke to čine…isto se odnosi i na povrće. Zato, pustite mašti na volju i koristite recept za đuveč na koji ste navikli, a mi vam predstavljamo samo jedan od mnogih.

Kako spremiti đuveč?

Poenta je da pripremite đuveč sa dosta različitog povrća, te da dinstate luk dovoljno dugo da postane staklast, kako bi jelo imalo odličan ukus. Takođe je vrlo važno i da ga pripremate dovoljno dugo da meso lepo omekša, kao i da dobro obarite pirinač, ako se odlučite za tu opciju.

Imajte na umu da gotovo svaki recept za đuveč podrazumeva i da jelo, koje prethodno pripremite na ringli, obavezno zapečete u rerni.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • – svinjsko meso (najbolje od plećke)
  • – crni luk
  • – ulje
  • – aleva paprika
  • – povrće po ozboru (krompir, šargarepa, tikvice, boranija, grašak, paprika, paradajz i drugo)
  • – pirinač (po želji)
  • – peršun
  • – vegeta ili so
  • – biber (po želji)

Priprema je vrlo jednostavna i potrebno je prvo da na ulju propržite kratko crni luk i dodate prethodno iseckano meso, pa najpre propržite, a zatim i dinstate dok ne omekne. Zatim dodajete povrće koje ste pripremili, odnosno iseckali na kockice uglavnom, pa sve zajedno dinastate.

Imajte na umu da ukoliko odlučite da koristite krompir, njega treba da dodate na kraju, jer se vrlo brzo skuva.

Pošto povrće bude malo omekšalo, trebalo bi da dodate prinač i sve zajedno dinstate dok pirinač ne bude potpuno raskuvan. Imate mogućnost i da pirinač obarite odvojeno, pa da ga samo dodate u pripremljeno povrće.

Dobro bi bilo i da papriku i seckani paradjz ili sok od paradajza dodate na kraju.

Kada sve pripremite, trebalo bi da dodate začine po želji: peršun, so ili vegetu, malo aleve paprike, biber i ostale, a zatim da sve preručite u tepsiju za pečenje i po potrebi dodate još vode, tako da đuveč ogrezne u tečnosti.

Tako pripremljeno jelo bi trebalo da pečete oko 20 minuta do pola sati na 200 stepeni, odnosno dok određeni deo vode ne ispari.

Đuveč se obično služi uz sir ili pavlaku i zelenu ili salatu od kupusa.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati