Grčka kuhinja među 3 najzdravije u svetu

by Aleksandra
0 Komentar

U mnogim delovima sveta se može uživati u brojnim specijalitetima. Neki od njih su postali poznati mnogo dalje od lokalnog nivoa, ali nema sumnje da je uvek bolje isprobati autentične ukuse. Naravno, ako je moguće, picu treba jesti u Italiji, giros ili musaku u Grčkoj, a roštilj u Srbiji.

Nema ništa bolje nego da na takav način uporedimo ukuse specijaliteta, koji su poznati širom sveta. Budite potpuno uvereni da oni neće imati isti ukus kao u našoj zemlji, recimo, prosto zato što se pripremaju od lokalno gajenih sastojaka.

Prema sajtu Healtline, izdvojile su se kuhinje nekih zemalja kao najzdravije na celom svetu.

3. Meksička kuhinja

Posebno bogata voćem i povrćem, ali i začinima, meksička kuhinja važi za zdravu. U jelima se često koristi pasulj, koji je odličan prirodni izvor gvožđa, magnezijuma i cinka, ali i kalijuma. Zastupljeni su i kukuruz, paradajz i avokado, kao i čili paprika, namirnice bogate vitaminima i mineralima.

grčka kuhinja

Neka od najpoznatijih meksičkih jela su naćosi i enčilade, prelivene sirom i pavlakom.

2. Japanska kuhinja

Tradicionalna japanska ishrana izuzetno je bogata svežim povrćem i morskim plodovima, što može biti jedan od razloga najdužeg prosečnog životnog veka, po kome su Japanci poznati.

Osnovna namirnica je riba, koja je naročito bogata omega-3-masnim kiselinama. Poznato je da one imaju pozitivan uticaj na srce i organizam u celini. Fermentisani proizvodi od soje se takođe često koriste u japanskoj kuhinji i smatra se da su odlični za creva i digestivni trakt, uopšte.

1. Grčka kuhinja

Mediteranska kuhinja poznata po obilatom korišćenju maslinovog ulja i to onog domaćeg, sa pravom se nalazi u samom vrhu liste najzdravijih kuhinja na svetu.

Smatra se da je najveće grčko ostrvo Krit zaslužno za nastanak kuhinje, koju danas poznajemo kao mediteransku. Podaci brojnih istraživanja pokazuju da su upravo Krićani ti, koji imaju dug životni vek i znatno manji rizik od srčanih oboljenja, u odnosu na stanovnike drugih zemalja i to uglavnom zbog hrane koju konzumiraju tokom života.

grčka kuhinja

Ipak, ne morate sada da putujete u Grčku da biste uživali u odličnim ukusima grčkih specijaliteta. Dovoljno je da imate domaće maslinovo ulje, origano, feta sir i povrće. Osim čuvene grčke salate, poznata je i spanakopita, odnosno pita od spanaća, ali i riba na žaru i drugi specijaliteti. Naravno da se ne može reći da su svi slatki i slani specijaliteti grčke kuhinje zdravi, ali nema spora da su fenomenalnog ukusa.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati