Grejs Keli – voljena kneginja od Monaka

by Aleksandra
0 Komentar

Američka glumica Grejs Keli rođena je 12. novembra 1929. godine u Filadelfiji. Preminula je u Monte Karlu 14. septembra 1982. godine. Bila je udata za kneza Monaka, Renijea III, kada je i zvanično postala kneginja od Monaka.

Osim brata, imala je i dve sestre. Budući da u detinjstvu nije bila zainteresovana za sport, koji se tradicionalno negovao u njenoj porodici, Grejs se još u detinjstvu posvećuje lokalnom pozorištu. Zanimljivo je da je u to doba bila donekle zanemarena od strane roditelja, ne samo zbog neinteresovanja za sport, već i zato što je bila mršava i slabašna, odnosno nije imala atletsku građu kao mnogi članovi porodice Keli, a i imala je zdravstvenih problema, budući da joj je bila dijagnostikovana astma. U detinjstvu se Grejs bavila plivanjem i glumom, ali je od rane mladosti bila i model.

Američku akademiju filmskih umetnosti u Njujorku završava 1948. godine. Njena diplomska uloga je bila u predstavi pod nazivom „Filadelfijska priča“. Uskoro se prvi put pojavljuje i na televiziji, a samo godinu dana kasnije dobija angažman i na Brodveju.

Prvu ulogu na filmu Grejs Keli dobija 1951. godine i to u filmu „Četrnaest sati“. Iako je uloga u tom filmu ostala nezapažena, tada upoznaje čuvenog Garija Kupera. Budući opčinjen njome, utiče na njeno angažovanje u filmu „Tačno u podne“, koji je prikazan 1952. godine i zabeležio je značajan uspeh.

Još uspešniji je bio film „Mogambo“, u kome je nakon njega glumila, zajedno sa Avom Gardner i Klerk Gejblom. Nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu u igranom filmu dobija upravo za taj film. Bila je nominovana i za nagradu Oskar, u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Odmah nakon toga potpisuje sedmogodišnji ugovor sa kompanijom „Metro-Goldvin-Majer“, nakon čega snima brojne filmove. Filmovi u režiji Alfreda Hičkoka, u kojima je glumila, imali su izuzetno pozitivan uticaj na njenu karijeru.

Nagradu Oskar za najbolju glavnu glumicu Grejs Keli je dobila za ulogu u filmu „Provincijalka“.

Kada je na Azurnoj obali sa Keri Grantom snimala film „Drž`te lopova“, u režiji Alfreda Hičkoka, 1955. Godine i prisustvovala Festivalu u Kanu, Grejs Keli upoznaje kneza Monaka iz porodice Grimaldi, Renija III od Monaka.

Ubrzo su se venčali i imali su troje dece, a njihov sin Albert Aleksandar Luj Pjer danas je vladajući knez Monaka.

Nakon blažeg moždanog udara u toku vožnje, kneginja od Monaka je doživela saobraćajnu nesreću 13. septembra 1982. godine, od  čijih je posledica preminula sutradan. Sahranjena je u katedrali Svetog Nikole, u kojoj se nalazi grobnica porodice Grimaldi.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati