Kako se sprema sočivo?

by Aleksandra
0 Komentar

Ne samo da je ova mahunarka poznata po visokom sadrži vitamina B 1 i B 9, već sočivo sadrži i kalijum, gvožđe i mangan, ali i cink i magnezijum, kao i fosfor, te mnoge druge hranjive materije.

Sočivo biljka

U pitanju je jednogodišnja biljka, koja pripada porodica mahunarki, a zahvaljujući brojnim hranljivim sastojcima, preporučuje se redovno koristiti je u ishrani.

Zanimljivo je pomenuti da postoji tri vrste sočiva, te osim uobičajenog smeđeg, mogu se naći i vrste koje su zelene, odnosno crvene boje. Njihov sastav je manje – više sličan, a vreme kuvanja se razlikuje za svaku od njih.

Najčešće se koristi smeđe, a u proseku se ono i najkraće kuva, dok je crveno sočivo specifično po tome što se uglavnom koristi za čorbe i supe, neretko se vrlo brzo raskuva, a ujedno ima i izuzetno sladak ukus.

Najčvršće zrno ima zeleno sočivo, pa se upravo ono mora i najduže kuvati, te se u većini slučajeva koristi i za salate.

Sočivo – spremanje

U skladu sa time koju od pomenutih vrsta budete odabrali, će zavisiti i kako se sprema. A osim za čorbe, koristi se i za salate. Neretko se priprema i kao gusto sočivo sa mesom ili sa slaninom.

Ukoliko se opredelite za posnu varijantu, možete ga koristiti i za salate, ali i kao varivo, te kao posnu čorbu.

Sočivo čorbasto

U slučaju da želite da pripremite sočivo, čorba je svakako najčešći način pripreme, ali i najbolji izbor, te se u svakom slučaju preporučuje da koristite smeđe zrno.

sočivo
Image by Susana Martins from Pixabay

Čorba od sočiva – recept

Potrebni sastojci:

– jedna glavica crnog luka srednje veličine

– oko 300 grama smeđeg sočiva

– oko 50 mililitara maslinovog ulja

– jedna kašika brašna

– kocka za supu

– oko 250 mililitara soka od paradajza

– peršun

– biber

– ostali začini po ukusu

Priprema:

  • Najpre sočivo operite i potopite dok pripremate luk.
  • Luk očistite i iseckajte na sitne kockice.
  • Zagrejte ulje i dodajte prethodno pripremljeni crni luk, pa kada se proprži dodajte jednu kašiku brašna i ostavite kratko na tihoj vatri.
  • Dodajte sočivo i oko pola litre vode.
  • Nakon što provri, smanjite ringlu i ostavite oko 30 minuta da virucka.
  • U međuvremenu dodajte kocku za supu i začine po želji.
  • Pred kraj kuvanja dodajte pripremljen i sok od paradajza i ostavite još koji minut da vri.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati

error: Content is protected !!