Knedle sa šljivama – savršen bakin recept

by Aleksandra
0 Komentar

Ako naiđete na nekoga ko posebno voli knedle sa šljivama i želite da mu pokažete da i vi znate da pravite taj čuveni specijalitet srpske kuhinje, nemojte se rukovoditi ničim drugim, do proverenim receptima.

A koji recept može da bude bolji od onog za bakine knedle sa šljivama? Naravno ako ste te sreće, pa se u vašoj porodici recept za knedle sa šljivama prenosi s kolena na koleno.

Čak i ako to nije slučaj, ne brinite, jer ima dosta različitih načina pripreme. Ipak, osnov svakog od njih jesu pažljivo odabrane namirnice i strpljenje.

Kako se prave knedle sa šljivama?

Iako se mogu naći u trgovinama i polupripremljene, domaće knedle sa šljivama ništa ne može da zameni.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 kg krompira
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • malo soli
  • 300-400 gr mekog brašna
  • 20-ak šljiva i isto toliko kockica šećera
  • 2 pakovanja prezli
  • ulje za prženje

Priprema:

Krompir operite i obarite sa sve ljuskom. Nakon što se progladi, očistite ga i izgnječite kao za pire.

Umutite jedno jaje, dodajte ulje i so, pa sve zagustite brašnom. Potrebno je da se testo ne lepi za ruke.

Dodajte izgnječeni krompir i sve dobro sjedinite. Po potrebi, dodajte još brašna.

Šljive operite, rasecite na pola i umesto koščice ubacite kockicu šećera. Ako niste pripremili šećer u kockama, možete dodati i kašičicu kristal šećera.

U veću šerpu sipajte vodu i ostavite da prokuva, a u međuvremenu pripremajte knedle.

Da vam se knedle ne bi lepile, prethodno ruke pospite brašnom. Pažljivo stavite šljivu na sredinu kruga i lepo je obavijte testom, tako da knedle imaju što pravilniji oblik.

Kada voda prokvri, pažljivo spuštajte u nju pripremljene knedle. Vodite računa o tome da ne stavite previše knedli u vodu.

Onog trenutka kada knedla ispliva na površinu, treba je izvaditi.

Dok se knedle bare, pripemite prezle na sledeći način: zagrejte ulje, dodajte prezle i šećer po želji, pa blago upržite. U tako pripremljene prezle ubacujte obarene knedle na kratko, tek toliko da „uhvate“ prezle.

Bakine knedle sa šljivama možete služiti odmah ili ih ostaviti kratko da se prohlade… ako izdržite!

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati

error: Content is protected !!