Kolač od jabuka – brzo i ukusno

by Aleksandra
0 Komentar

Pita sa jabukama je jedna od najčešće pripremanih u našoj zemlji. Mnogi od nas odrastali su na bakinoj piti od jabuka, koja je imala poseban ukus. I ne samo zato što je bila pripremana sa puno ljubavi, nego i zbog toga što su uglavnom naše bake koristile domaće jabuke, a neretko i domaće kore.

Postoje brojni slatkiši, koji se pripremaju i sa ovim voćem i koji su ne samo vrlo ukusni, nego i naročito jednostavni za pripremu. Jedan od njih je i domaći kolač od jabuka i griza, koji je uz to i prilično jeftin za pripremu, prosto zato što većinu sastojaka gotovo svako ima kod kuće.

Od sastojaka će vam biti potrebne sledeće namirnice:

– 250 g brašna

– 250 g kristal šećera

– 250 g griza

– 3 jajeta

– vanilin šećera

– 1 kesica praška za pecivo

– 250 ml mleka

– 1 pakovanje margarina

– 4 – 5 jabuka nagrada po mogućstvu kiselijih

– 3 kašike šećera (za šne)

Kolač od jabuka – recept

Imajte na umu da je priprema ovog kolača vrlo jednostavna. Ali je svakako dobro da najpre pročitate celokupan recept, jer bez obzira koliko je kolač od jabuka brz, može se desiti da propustite redosled.

Najpre iz mešajte šećer, brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Zatim dobijenu smesu podelite na dva dela.

Podmažite pleh margarinom. Preko njega pospite polovinu pripremljene smese.

Iseckajte margarin na tanke listiće i poređajte ih preko.

Jabuke oljuštite i isecite na tanke listiće, pa poređajte preko margarina.

Preko svega toga pospite drugi deo smese.

Umutite tri žumanceta i dodajte mleko, pa tim i prelijte pripremljeni kolač.

Zagrejte rernu i pecite kolač od jabuka dvadesetak minuta na jačoj vatri, a onda još desetak minuta na nižoj temperaturi.

U međuvremenu umutite šne od tri belanceta i tri kašike šećera, pa kada izvadite kolač od jabuka iz rerne, stavite preko njega umućeni šne od belanaca i kratko dopecite.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati

error: Content is protected !!