Krompir – sve što treba da znate

by Aleksandra
0 Komentar

Ako postoji namirnica, koja je zastupljena u svakom domaćinstvu, onda je to definitivno krompir. Poznato je da srpska kuhinja podrazumeva kako pripremu restovanog krompira, tako isto i pire, zatim hrskavi iz rerne, pečeni u rerni, pekarski krompir, pomfrit i generalno spremljen na mnoge druge načine.

Isto tako se vrlo često dodaje kao prilog i to najčešće iz rerne, zajedno sa na primer pečenim piletom. Nije nepoznata ni krompir salata, koja se najčešće služi uz jela od ribe. Samo po sebi vrlo ukusno i zdravo jelo jeste i paprikaš, koji se priprema uglavnom od pilećeg mesa i naravno krompira.

Više o krompiru

Biljka koja je poznata pod visokom sadržaju skroba se koristi kako u ishrani ljudi, tako isto i u ishrani uglavnom domaćih životinja. U pitanju je biljka koja vodi poreklo sa Anda iz Južne Amerike.

Poznat je podatak da su polovinom 16. veka Španci doneli na evropsko tle ovu biljku. Vremenom je postao jedna od najznačajnijih namirnica u ishrani mnogih ljudi. Interesantan je podatak da se na visokom četvrtom mestu u celom svetu po veličini useva nalazi odmah iza kukuruza, pšenice i pirinča.

krompir

Odakle vodi poreklo reč krompir?

Smatra se verovatno smatra se da je u pitanju reč preuzeta iz nemačkog jezika, koja se prevodi kao kruška iz zemlje.

Međutim, u Srpskom dijalektološkom zborniku postoji beleška da zapravo naši stari nisu koristili termin krompir, već krtola, što je danas uglavnom uobičajeno na području Crne Gore. Čak i ako neko u Srbiji pominje krtolu, ne misli definitivno na krompir, nego na podzemni deo korena ili stabla biljke, pa se tako na primer kaže da je reč o krtoli krompira, dok stanovnici Crne Gore pominju upravo krtolu kao krompir. A što se tiče Evropljana, smatra se da su upravo Kolumbova putovanja krajem 15. veka prethodila pojavljivanju krompira na tlu Evrope. Primera radi, zabeleženo je da je 1537. godine otkriven prvi zapis o krompiru, a da je 15 godina kasnije otkriven i prvi zvaničan opis ove biljke, koja se proširila na tlo Evrope sa Anda.

Iako nema preciznih podataka o tome kada je tačno donešen na evropsko tlo, postoji informacija da se u određenim delovima Italije uzgajao još 1588. Takođe, smatra se i da je pre toga bio gajen u Španiji, pa prema svim tim procenama se smatra da je krompir na evropsko tlo stigao polovinom 16. veka.

Recepti sa krompirom

Nema nikakve sumnje da kada se pomene ova namirnica, recepti se samo nizu. Da li će neko pripremati krompir iz rerne, odnosno krompir paprikaš ili će se ipak odlučiti za mladi krompir u rerni, nije toliko bitno, koliko je bitno odabrati dobru sortu krompira.

Na internetu se mogu naći brojni recepti, koji podrazumevaju hrskavi krompir iz rerne i restovani krompir, ali pekarski krompir i mnoge druge varijante.

Ipak, najčešće se priprema pire krompir, koji podrazumeva da se krompir obari, a što znači da se u njega doda puter, pa mleko, posle čega se kratko prokuva. Upravo je pire krompir jedan od najčešćih priloga, prosto zato što se „slaže“ uz mnoga jela.

Ljudi koji izbegavaju da jedu meso će pripremiti hrskavi krompir iz rerne, koji će prosto preliti mešavinom maslinovog ulja, soli i odabranih začina, a pre toga će ga uvaljati na primer u projino brašno ili griz.

Nema nikakve sumnje da su recepti za krompir možda i najbrojniji, pa bi samo trebalo da pustite mašti na volju. Ko zna, možda i vi izmislite neki originalan recept, pa posle počnemo svi da pripremamo krompir na taj način.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati