Ovako možete uštedeti novac

by Aleksandra
0 Komentar

Postoji ona srpska narodna poslovica da para na paru ide, ali i da treba čuvati bele pare za crne dane. Međutim, kako se vremena menjaju, sasvim logično se menja i odnos prema novcu, ali i nivo zarade, odnosno potrošnje. Sve to dovodi do vrlo čestih pitanja vezano za to kako uštedeti novac za stan, zatim kako uštedeti novac za more, te uopšteno kako uštedeti pare u Srbiji.

Kako uštedeti novac?

Vrlo je verovatno da će vas zanimati brojni trikovi za štednju novca, ali morate imati na umu da odgovor na pitanje kako trošiti manje novca, odnosno kako uštedeti novac mesečno, te godišnje ne možete dobiti ni od koga, jer svako na osnovu svog načina života i uobičajenih troškova može da donese određene odluke, kojih će se svakako pridržavati, tako da na mesečnom ili godišnjem nivou može i da uštedi određenu svotu novca.

Naravno da sve to mnogo lakše zvuči, nego što je izvodljivo, ali ipak nije nemoguće ukoliko to želite.

Prvo što svima skoro padne na pamet kada se postavi pitanje kako uštedeti pare u Srbiji jesu banke, odnosno deponovanje određene sume novca, posle čega banka isplaćuje kamatu na godišnjem nivou. Nažalost, sve to je u praksi mnogo drugačije, jer su kamate smešno niske, a prosečan građanin naše zemlje bi trebalo da uloži nekoliko stotina hiljada dinara, da bi mogao da očekuje određenu kamatu, koja bi na godišnjem nivou bila donekle zadovoljavajuća. A sve to znači da takav način štednje, u principu otpada, iako se mnoge banke trude da to predstave kao najbolji način za uštedu novca. Jedina prednost u takvom načinu štednje jeste što su određena finansijska sredstva oročena, te ih nećete trošiti dok ne istekne period oročenja, zato što ako povučete sredstva, samim tim gubite i kamatu, a morate platiti i određene troškove konkretnoj banci.

Drugi način jeste da pravilno procenite svoje troškove, odnosno primanja, pa da jednostavno korigujete svoje i navike svojih ukućana, a sa ciljem da uštedite određenu svotu novca.

Bitno je da prvo analizirate pažljivo sve svoje prihode na mesečnom nivou, a zatim i rashode. Obično je preporuka da to stavite na papir, odnosno da zapišete i procenite sami gde biste i na koji način mogli da uštedite.

Morate imati na umu da se od vas lično zahteva da budete vrlo disciplinovani, te da ono što budete odlučili, nastojite i da sprovedete u delo.

Naravno da kada se pominju trikovi za štednju novca, nisu u pitanju pravi trikovi, već određene stvari koje će vam pomoći da prevaziđete trenutnu neprijatnost koja je vezana za manjak novca, te da naučite kako da na dugoročnom planu uštedite onoliko koliko će vam biti potrebno.

Postoje različiti psihološki aspekti, a trebalo bi prvo nastojati da razvijete pozitivan stav i odnos prema novcu, ali i realno da procenite svoje potrebe.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati