Ostrvo Ibica sinonim je za ludi noćni provod

by Aleksandra
0 Komentar

Ostrvo Ibica, koje pripada grupaciji Baleara, jedno je od najpoznatijih španskih ostrva kada je zabava u pitanju. Staro jezgro istoimenog glavnog grada ostrva Ibica nalazi se na Listi svetske kulturne baštine i pod zvaničnom je zaštitom UNESCO-a.

Oko 80 kilometara deli ovo špansko ostrvo, koje zapljuskuju vode Sredozemnog mora od Valensije. Zauzima površinu nešto veću od 570 kvadratnih kilometara.

Istorija i razvoj Ibice

Na Balearskim ostrvima su Feničani još 654. godine pre Hrista osnovali luku, koju su nazvali Ibossim. Smatra se da su za današnji naziv ostrva i istoimenog glavnog grada zaslužni grčki doseljenici. Kasnije ostrva osvaja Kartagina.

Svojevremeno je upravo ostrvo Ibica bilo vrlo značajna trgovačka luka, pa je vremenom došlo do osnivanja trgovačkih ispostava na Majorci, koja se nalazi u blizini. Vremenom dolazi pod rimsku vlast, ali ne zauzima više tako značajno mesto u trgovini.

Ostrvo osvajaju zatim Mavri, da bi u prvoj polovini 13. veka aragonski kralj Haime I Aragonski osvojio ostrvo Ibicu, kada ono i zvanično prelazi u ruke hrišćana. Lokalna autonomija ostrva biva ukinuta 1715. godine.

Osim Ibice, grupaciji Balearskih ostrva pripadaju još i Majorka i Menorka, kao i ostrvo Formenter. Na njima vlada mediteranska klima, koju karakterišu topla leta sa prosečnom dnevnom temperaturom od 30 stepeni, dok su zime vrlo blage, sa malo kiše i bez snega.

ostrvo ibica

Ostrvo Ibica je sinonim za ludi noćni provod

Postoji pretpostavka da je Kristifor Kolumbo bio rođen baš na ovom ostrvu, koje mnoge turiste iz celog sveta, posebno one mlađe, asocira na zabavu i ludi noćni provod. Iako postoje i drugi gradovi na ostrvu, noćni provod je koncentrisan u San Antoniu, koji se nalazi na zapadnoj obali ostrva i u glavnom gradu, koji se nalazi na samom kraju zaliva.

Veći deo grada Ibice nalazi se na Listi svetske kulturne baštine. Karakteriše ga mnoštvo uskih ulica, omanji trgovi i brojni kafići, barovi i restorani. Grad je odlično saobraćajno povezan sa ostalim delovima ostrva, a iz njega polaze i brojne autobuske linije, koje turiste voze do nekih od najlepših plaža ostrva.

Grad Ibica podeljen je na Gornji, stariji i Donji grad, koji ima sve karakteristike modernog grada. Upravo u Donjem gradu se i odvija noćni život. Turisti koji prvi put posećuju ovo špansko ostrvo često navode da u tom delu prestonice vlada prava karnevalska atmosfera.

Šta ne treba propustiti?

Bez obzira u kojim ste godinama, čari glavnog grada ostrva ne bi trebalo da se odreknete. Čak i ako niste željni noćnog provoda, popijte piće u nekom od klubova na Ibici i osetite tu pozitivnu atmosferu, po kome je ostrvo poznato.

Katedrala Santa Maria d Eivisa jedna je od atrakcija grada Ibice, koja se ne propušta.  Izgrađena tokom 14. veka, nalazi se na samom vrhu Gornjeg grada. Šetnja ulicama tog dela grada Ibica vraća vas u neka stara vremena, budući da je arhitektura prilično dobro očuvana.

U drugom, za zabavu značajnom gradu, San Antoniu, osim brojnih kafića i barova, nalazi se i jedan zanimljiv spomenik. U pitanju je spomenik poznat kao Jaje Kristifora Kolumba. Jaje koje stoji uspravno simbolično pokazuje da ništa, zapravo nije nemoguće. Na Ibici se nalazi i potpuno fosilizovana pećina, čija je starost procenjena na oko 100 hiljada godina.

A na zapadnoj obali ostrva nalazi se i Es Vedra, magična stena, koju prate brojne legende. Na ovoj mističnoj steni su, prema predanju, boravile sirene, koje su svojom pesmom uspevale da dozovu mornare i oteraju ih u smrt, mada čak postoji i teorija da je u pitanju jedna od magnetnih tačaka Zemlje, uz Severni pol i Bermudski trougao.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati