Ostrvo žena – skriveni raj Meksika

by Sanja
0 Komentar

Ostrvo žena (Isla Mujeres) nalazi se na oko 7 kilometara od Kankuna u Meksiku i nadaleko je poznato po svojim tirkiznim vodama i belim peščanim plažama. Čuvena Plaja Norte na ovom ostrvu proglašena je za jednu od najboljih plaža na svetu.

Ostrvo pirata i trgovaca

Po dolasku trgovačkih brodova na Jukatan, Španci su koristili mirne vode ostrva da se odmore i pripreme za svoja duga putovanja. Vremenom su se neki trgovci naselili na ostrvu i počeli da grade male hacijende.

Jedna od najneverovatnijih priča je slučaj Fermina Mundake de Marečege. Bio je španski gusar koji se bavio ilegalnom trgovinom robljem. Posle godina borbe sa Britancima našao je utočište na ostrvu 1860. godine i nastanio se na njegovom južnom delu. U jednom trenutku, hacijenda pirata Mundake zauzimala je oko 40% ukupne teritorije ostrva žena.

Zanimljiva kuhinja i atrakcije

Ostrvo se ističe po svojoj izvrsnoj gastronomiji zasnovanoj na morskim plodovima. Lokalno jelo, poput čuvenog Tikinkic-a jedno je od najpopularnijih.

Vožnja čamcem oko ostrva kako bi uživali u pogledu na južne litice i zalazak sunca su među omiljenim aktivnostima turista. Ostrvo žena ima jedan od najlepših nacionalnih morskih parkova – greben Manchones. Obilje života unutar grebena je neverovatno, a živahni korali i kristalno čista voda čine ovu lokaciju savršenim izborom za ronjenje.

Tokom leta, jedna od omiljenih aktivnosti je plivanje sa delfinima. Učenje o navikama ovih predivnih stvorenja i njihovom okruženju, slikanje i plivanje sa istim je iskustvo koje se ne propušta.

Plaže kao iz snova

Poznato je da na ostrvu žena vlada mnogo opuštenija i mirnija atmosfera u poređenju sa Kankunom koji se nalazi prekoputa, što ovo mesto čini idealnim mestom za odmor za porodice i parove. Plaže na zapadnoj obali ostrva nude meki beli pesak za opuštanje, a plaže na istočnoj obali imaju kamenite nasipe za istraživanje. Na severnoj strani ostrva žena nalazi se Plaja Norte, koja se smatra jednom od najlepših plaža na svetu.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati