Otvaranje firme u Srbiji – Kratki vodič

by Aleksandra
0 Komentar

Mnogo je pitanja koja postavljaju pojedinci, ukoliko žele da se upuste u samostalno poslovanje. Da li da se odluče za registraciju firme kao doo ili preduzetnik, odnosno koja je potrebna dokumentacija za otvaranje firme, ali i kako u praksi funkcioniše otvaranje firme iz radnog odnosa?

Da bi pojedinci mogli da dobiju odgovor na sva ova pitanja, potrebno je da prvo definišu čime žele da se bave. Podrazumeva se da bi takođe trebalo da imaju ne samo biznis ideju, nego i biznis plan. Naravno da je potrebno i da imaju adekvatna finansijska sredstva da isprate celokupan proces.

Otvaranje firme u Srbiji

Postoje dva načina za otvaranje firme u Srbiji i i to offline i online. Zapravo, postoji standardni način za otvaranje firme u Srbiji i onaj koji podrazumeva apliciranje preko interneta. Za koju ćete se opciju odlučiti, zavisi samo od toga koliko ste vešti u korišćenju interneta, odnosno od vašeg slobodnog vremena. Takođe postoji mogućnost i da angažujete stručnjake, koji su usko specijalizovani za otvaranje firme, a cena u tom slučaju varira i potrebno je da se o njoj na vreme raspitate.

otvaranje firme u srbiji

Kada je u pitanju otvaranje firme u Srbiji na klasičan način, potrebno je priložiti ličnu kartu, te otići kod notara i naravno platiti sve predviđene takse. Podrazumeva se da u tom slučaju morate pripremiti i sledeću dokumentaciju:

  • Osnivački akt koji mora biti overen kod notara
  • OP obrazac, kao dokaz da je neko direktor firme, koji se ne predaje u APR-u, ali mora biti overen kod notara
  • Popunjena APR prijava
  • Dokaz o uplati APR takse
  • Lična karta osnivača i direktora (ukoliko je u pitanju stranac, onda pasoš)

Druga opcija je, kao što smo već rekli apliciranje online, kada je potreban odgovarajući softver, lična karta sa čipom uz digitalni potpis i čitač kartica, odnosno ličnih karti.

Potrebna dokumentacija za otvaranje firme

Iako se u principu to ne menja, treba na vreme proveriti koja je potrebna dokumentacija za otvaranje firmi. Sve prethodno nabrojano jeste neophodno, ali prilikom osnivanja firme je, uz sve to i vrlo važno da osmislite naziv.

Na sajtu Agencije za privredne registre postoji spisak naziva firmi koje već postoje, što će vam sigurno značiti, ukoliko želite da budete originalni.

otvaranje firme u srbiji

A ono što treba da znate prilikom izbora poslovnog imena firme koju želite da otvorite jeste da se reči poput Import-export, Group, Trade ili Consulting ne smatraju razlikom između dve firme. Primera radi, ukoliko se odlučite da svoju firmu nazovete XYZ Group, a već postoji firma koja se zove XYZ Consulting, to APR smatra istom firmom. Svakako bi dobro bilo da se posavetujte sa nekim ko je po tom pitanju stručan.

Sledeći korak koji bi trebalo da prođete jeste izbor šifre delatnosti, u čemu vam može pomoći Uredba o klasifikaciji delatnosti.

Adresa na kojoj će se nalaziti sedište firme je takođe neophodna, s tim što ukoliko u tom trenutku nemate prostor, odnosno kancelariju, postoji mogućnost i da je registrujete na vašoj adresi stanovanja. Ali je tom prilikom vrlo važno da nakon otvaranja firme postoji jasno uočljiv natpis sa njenim nazivom na konkretnoj adresi.

Pored svih već pomenutih dokumenata i koraka koje treba proći, neophodno je i da imate odgovarajuću e-mail adresu, koja mora da bude javno dostupna na sajtu Agencije za privredne registre posle otvaranja firme. Što se tiče PDV-a, to da li će vaše firma biti u ovom sistemu ili ne možete promeniti i naknadno.

Na kraju, naravno novčana sredstva, odnosno osnivački kapital. Minimalan iznos je trenutno 100 RSD, ali je dobra vest da uplata osnivačkog kapitala ne mora biti izvršena pre nego što osnujete firmu, već naknadno.

I kada sve to bude te pripremili, završili sve neophodne overe, potrebno je da odete u Agenciju za privredne registre i predate zahtev.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati