Pokretanje biznisa- greške koje treba izbegavati

by Sanja
0 Komentar

Kada je pokretanje biznisa u pitanju, mnogi se vode samo entuzijazmom i idejom za isti. Nije da su ova dva faktora nebitna kada rešite da pokrenete sopstveni biznis, ali su samo delić onoga što je potrebno imati ili uraditi pre osnivanja. Naočigled sitne greške mogu imati negativan uticaj na vaš biznis i dovesti ga do propasti.

Šta je to u čemu mnogi greše kada pokreću svoj biznis?

Radite samo ono što volite

Da radite ono što volite jeste olakšavajuća okolnost, ali… Za mnoge je baš ovo ogromna poslovna greška. Ako sagledamo realno, večina ljudi voli stvari u kojima nisu baš dobri. Uzmimo jedan prost primer… Neko voli da pravi kolače, ali nije baš vičan u tome. Pokretanje sopstvene poslastičarnice bi bio totalni promašaj.

Spoj onoga što volite i onoga u čemu ste dobri jeste idealan. Međutim, ako niste dobri u pravljenju kolača nemojte pokretati sopstveni biznis. Bolje se fokusirajte na ono u čemu ste zaista dobri i šta vam može doneti profit jer cilj svakog biznisa je upravo to.

Ne istražujete tržište

Verovatno ste oduđevljeni svojom idejom o novom biznisu i možda nekolicina prijatelja iz okruženja, ali da li je to dovoljno da pokrenete sopstveno poslovanje?

Naravno da nije. Pre nego što zaplivate burnim vodama poslovanja morate istražiti tržište. Istraživanje će vam pomoći da razumete šta potrođači traže i kako da do njih uopšte dođete. Pre nego što započnete bilo koji posao testirajte svoj proizvod ili uslugu kako bi videli da li su potrošači uopšte spremni da je kupe.

Sopstvene slabosti i vrline

Razumevanje sebe je jako bitan faktor kada je pokretanje biznisa u pitanju. Svi imamo slabosti i vrline i to je sasvim prirodno, međutim nekada se one ne uklapaju u model poslovanja koji biste koristili.

Ako niste dovoljno komunikativni iili ste pr, poslovanje koje zahteva direktan kontakt sa klijentom samo će ići u negativnom smeru. To ne znači da ne možete recimo otvoriti već pomenutu poslastičarnicu, ali bi realno zahtevalo zaposlenje nekoga ko poseduje dobru komunikaciju da bi poslovanje bilo uspešno.

Naravno da nećete dozvoliti da vas mane odvrate od pokretanja biznisa, ali prihvatanje istih spasiće vas eventualnog neuspeha.

Ignorisanje konkurencije i zasićenost tržišta

Ignorisanje konkurencije može biti fatalna greška. Ako pratite svoju konkurenciju uvidećete šta je to što oni rade dobro, ali i gde prave greške. Istraživanje konkurencije će vam jasno pokazati kakvi vas sve izazovi očekuju.

Pre pokretanja biznisa treba obratiti pažnju i na zasićenost tržišta. Ako u vašem gradu recimo postoji previše poslastičarnica, možda ideja o otvaranju iste nije baš preporučljiva.

Nemate biznis plan

Nije dovoljna samo vera u svoju poslovnu ideju. Jedan od vrlo bitnih faktora je i kreiranje biznis plana. Biznis plan će vam pomoći da uvidite da li je vaša ideja zaista izvodljiva ili ne.

Iako zahteva mnogo vremena i istraživanja, kreiranje biznis plana će vam uštedeti mnogo vremena i novca u budućnosti. Znaćete tačno u kom smeru treba da razvijate svoje poslovanje i koji je sledeći korak koji i trebalo da preduzmete kako bi ste to isto poslovanje podigli na viši nivo.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati