Pokretanje bloga – na šta da obratite pažnju ako ste početnici?

by Sanja
0 Komentar

Pokretanje bloga mnogi gledaju kao jednostavnu stvar. Neki započinju sa pisanjem bloga iz ljubavi prema pisanoj reči, neki da pokažu svoj talenat, neki da podele svoja znanja iz raznih oblasti, neki i da zarade. Međutim, pokretanje bloga i njegovo održavanje u životu zahteva bar neka osnovna znanja o istom.

Pokretanje bloga – pre nego što ugleda svetlost dana

Pre nego što se odlučite da zaronite u vode blogovanja, razmislite o temi svog bloga. Ili što bi eksperti rekli – niši bloga. Da li je će to biti blog o putovanjima, medicini, poeziji, modi… Sasvim je svejedno sve dok imate znanja o temi o kojoj pišete. Ako se odlučite za blog na kome će biti raznovrsne tematike, trebalo bi da dobro osmislite kako će on izgledati i kako ćete uklopiti sve teme u jednu celinu.

Ono što mnogi zanemaruju kao početnici, a što kasnije rezultira prestankom pisanja, jeste kritika. Pre nego što pokrenete svoj blog morate biti spremni i na njih. Ako ih ne gledate kao konstruktivne, vrlo brzo će vas obeshrabriti da nastavite sa pisanjem i pre nego što ste počeli.

Naziv bloga – vaša lična karta

Karakteristika svakog bloga jeste njegov naziv. Gledajte da naziv bude vezan sa temom o kojoj pišete. Glupo je nazvati blog poezija, a pišete o medicini. Zbunićete i pretraživače i čitaoce, a i sami sebe. Budite kreativni kada je naziv bloga u pitanju, ali nemojte preterivati. Nekad od viška i zaboli glava.

Blogovi koji se bave ozbiljnim temama i istim pristupaju na takav način, ne bi trebalo da imaju neki šaljiv naziv. Iz prostog razloga što vas niko neće shvatiti ozbiljno.

Najbolje je smisliti neko univerzalno ime. Zašto? Zato što ćete vremenom, ako se usput i edukujete na temu blogovanja, sigurno poželeti da proširite dijapazon bloga. U prevodu, da pišete o raznim temama.

pokretanje bloga

Sadržaj bloga

Sedite i napišite par tekstova na temu koju ste odabrali za svoj blog. Ako nemate inspiracije prošunjajte malo po blogovima iste ili slične tematike. Čisto da bi ste dobili ideje. Nikako da prepisujete tuđi sadržaj. Em nećete biti originalni, em nije lepo. A ako je neki ozbiljniji portal u pitanju, možete zaraditi i tužbu. Zato, oprez!

Pokretanje bloga – Besplatan ili plaćeni domen?

I besplatni i plaćeni domen imaju svoje prednosti i mane. Ako još niste sigurni oko toga u kom pravcu želite da ide vaš blog, možda je bolje da se prvo oprobate na nekoj od besplatnih platformi. Najpopularnije su Blogger i WordPress, bar na našim prostorima.

Blogger je besplatna platforma u vlasništvu Google-a i većina nas počinje upravo tamo. Da biste je koristili potrebna vam je samo Gmail adresa. Relativno je lagana za korišćenje i pregledna, pa je možete koristiti i bez nekih tehničkih znanja. Ista priča je i sa WordPress-om. Ne morate biti tehnički potkovani znanjem da biste je koristili.

Sigurno ste, vršljajući po internetu, gledali kako izgledaju drugi sajtovi. Sve dok u nastavku imena vidite blogspot.com ili wordpress.com, znajte da su ovi blogovi napravljeni potpuno besplatno. Mala prednost Blogger-a jeste ta što možete i zaraditi na istom putem Google Adsense-a, ali da bi vam to bilo odobreno morate imati zadovoljavajući broj poseta na svom blogu.

Znajte da na besplatnim platformama nemate mnogo mogućnosti kada je izgled bloga u pitanju. Iste su ograničene. Pored Blogger-a i WordPress-a, postoji još mnoštvo besplatnih platformi, ali da se zadržimo na ove dve najpopularnije.

Plaćeni domen i hosting

Ako ste rešili da se ozbiljno bavite pisanjem bloga, ili kada savladate neke osnove na besplatnim platformama, najbolje rešenje jeste da zakupite domen i hosting kod nekog od mnogobrojnih provajdera. Domen je naziv vašeg bloga, npr. www.imesajta.com. Da bi vaš sajt bio vidljiv potrebno je da platite i hosting. Ako se niste susretali sa ovim nazivom do sada, da pojasnimo malo. Hosting je vaš prostor na internetu. Kao kada bi krenuli da prodajete jabuke na pijaci, pa zakupite tezgu. Možda malo smešno poređenje, ali lako za razumevanje.

Domen i hosting možete zakupiti kod istog provajdera, a možete i posebno. Domen kod jednog, a hosting kod drugog. Kada kupujete domen i hosting gledajte da postoji podrška na srpskom jeziku. Ako ste početnik sigurno će vam biti potrebna, jer je to već ozbiljnija priča. U kom smislu? Kod besplatnih platformi jako je mala mogućnost da sajt (blog) “padne”, dok je kod plaćenih domena i hostinga to moguće, da li zbog neke vaše greške ili samog provajdera, nije ni bitno. Ako ne znate šta da radite u nekim situacijama uvek se možete obratiti tehničkoj podršci kako bi otklonili problem ili vas uputili kako da rešite isti.

Za kupovinu domena i hostinga ne morate potrošiti čitavo bogatstvo. Za početak vam je dovoljan osnovni paket koji godišnje ne košta puno. Ako se vaš blog bude dobro razvijao, uvek možete preći na neki od većih paketa koje skoro svi provajderi nude.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati