Putujte kao profesionalac – 7 najboljih saveta

by Aleksandra
0 Komentar

Upoznavanje novih destinacija može ponuditi sjajna iskustva, ali i ona koja će nam dugo ostati u ne tako lepom sećanju. Da biste izbegli ona iskustva koja nisu prijatna, potrebno je da se dobro pripremite.

I ne, pod tim ne mislimo na pripremu stvari koje će vam biti potrebne, već svih onih sitnica bez kojih vaše putovanje neće biti fenomenalno. Ako ne želite da vas bilo šta omete tokom upoznavanja određene destinacije, poštujte ove savete i sigurno ćete uživati.

1. Dodatna bankovna kartica

Verovatno ste, kao i svi ostali korisnici bankovnih kartica bili u situaciji da ona jednostavno ne funkcioniše. U principu nikakav problem ako ste u svoj zemlji, jer možete brzo kontaktirati banku i zatražiti novu. Ali ako ste u inostranstvu, sve to dodatno komplikuje putovanje i povećava troškove. Zato pripremite drugu bankovnu karticu ili u okviru iste banke ili prebacite određena sredstva na račun u drugoj banci i tako pribavite dodatnu karticu. Putujte kao profesionalac…

2. Probajte lokalne specijalitete

Ne kažu džabe da sve dok ne isprobate lokalnu kuhinju i upoznate bolje lokalno stanovništvo, ne može se reći da ste upoznali neku destinaciju. A da biste znali koje specijalitete nudi određena zemlja ili grad, valjalo bi da se ranije zabavite istraživanjem.

3. Budite oprezni

Nije tajna da u mnogim zemljama lopovi „pikiraju“ strance. Pored toga što veruju da turisti imaju kod sebe veću količinu novca, takvi prevaranti znaju da će se turista teže snaći u datoj situaciji, te da neće svi pozvati policiju. Zato i jeste preporuka, gde god da putujete, da budite posebno obazrivi i to posebno ukoliko posećujete mesta koja vrve od turista.

putujte

4. Kopije pasoša

O ovom retko ko razmišlja sve do trenutka dok mu ne budu ukradene putne isprave. Upravo zato iskusniji putnici savetuju one manje iskusne da pre odlaska na put obavezno urade fotokopiju pasoša i da je ostave kod nekog pouzdanog prijatelja ili člana porodice, koga će moći, zlu ne trebalo, da kontaktiraju ukoliko to bude bilo potrebno.

5. Putno osiguranje

Ma koliko bili sigurni da vam neće biti potrebno, putno osiguranje je uvek preporučljivo da uzmete. Makar osnovni paket, bez obzira da li neku destinaciju posećujete samo tokom vikenda ili imate u planu da ostanete mesec dana i više.

6. Informišite najbliže o detaljima putovanja

Idealno bi bilo da odabranom članu porodice ili prijatelju detaljno navedete gde ćete putovati. Posebno ukoliko imate u planu da posetite više destinacija. Iako će vam ovo možda zvučati preterano, bilo je situacija kada je to i te kako bilo korisno.

7. Preuzmite oflajn mape

Najpre je dobro da proučite mape koje su dostupne na internetu za destinaciju, koju ste odlučili da posetite. Međutim, ono što je izuzetno korisno jesu i mape koje će vam biti dostupne čak i ako nemate internet na telefonu.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati