Romantična veza-kako je održati zdravom?

by Sanja
0 Komentar

Romantična veza je važna za našu sreću i blagostanje, ali isto tako zahteva i trud da bi se održala. Postoji mnogo načina na koje možete održati svoju vezu zdravom, a ovo su neki od njih.

Razgovarajte otvoreno

Komunikacija je ključni deo zdrave romantične veze. Zdravi parovi uvek nađu vremena da se redovno poveravaju jedno drugom. Bitno je razgovarati o mnogim stvarima, a ne samo o roditeljstvu i održavanju domaćinstva. Pokušajte da provedete nekoliko minuta svakog dana razgovarajući o više ličnim temama kako biste ostali povezani sa svojim partnerom na dubljem nivou.

To ne znači da treba da izbegavate da iznosite teške teme i da o njima razgovarate. Zadržavanje zabrinutosti ili problema za sebe može izazvati ljutnju koja se može odraziti na kvalitet vaše veze. Međutim, kada razgovarate o teškim temama neka ta komunikacija zadrži ljubazno obraćanje. Istraživanja pokazuju da je način na koji komunicirate sa partnerom važan i da negativni obrasci komunikacije mogu negativno uticati na vezu.

Nesuglasice su deo svakog partnerstva, ali način na koji se rešavaju mogu biti izuzetno štetni. Parovi koji koriste destruktivno ponašanje tokom svađa kao što su vikanje, pribegavanje ličnim kritikama ili povlačenje iz diskusije, imaju veću verovatnoću da se raziđu nego parovi koji se konstruktivno svađaju. Korišćenje konstruktivnih strategija kao što je slušanje gledišta vašeg partnera i razumevanje njegovih osećanja je pravi put ka uspešnom rešavanju nesuglasica.

veza
Image by Werner Heiber from Pixabay

Održavajte vezu zanimljivom i aktivnom

Između dece, karijere i obaveza, može biti teško ostati povezan sa svojim partnerom ili biti intiman.

Da bi stvari bile zanimljive, neki parovi planiraju redovne izlaske. Čak i datumi mogu da zastare, ako uvek iznajmljujete film ili idete u isti restoran. Stručnjaci preporučuju izbegavanje rutine i isprobavanje novih stvari – bilo da je to ples, zajednički trening ili pakovanje na popodnevni piknik.

Kada parovi treba da traže pomoć?

Svaka veza ima uspone i padove, ali neki faktori imaju veću verovatnoću od drugih da izazovu raskol u vezi. Finansije i odluke o roditeljstvu često stvaraju konflikte koji se ponavljaju. Jedan znak problema je ponavljanje verzija iste borbe iznova i iznova. U takvim slučajevima, psiholozi mogu pomoći parovima da poboljšaju komunikaciju i pronađu zdrave načine da prevaziđu konflikt.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati