Rusija – 10 zanimljivosti koje niste znali

by Aleksandra
0 Komentar

Ruska federacija zauzima područje istočne Evrope i severne Azije. Smatra se najvećom državom na celom svetu, budući da se prostire na površini od preko 17 miliona kvadratnih kilometara.

Ukupna teritorija Ruske Federacije je čak dva puta veća od kanadske teritorije, a graniči se sa čak 18 zemalja. Oko 146 miliona ljudi živi na teritoriji zemlje, tako da se u svetu nalazi na visokom, devetom mestu po ukupnom broju stanovnika. Čak 15 gradova na teritoriji ove zemlje broji više od milion stanovnika.

  • Ojmjakon je zvanično najhladnije mesto na svetu i nalazi se na teritoriji Rusije.
  • Ruska Sovjetska Federativna Socijalistička Republika bila je u periodu od 1917. do 1991. godine u sastavu Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika. U to vreme bila je ne samo najveća po teritoriji u Sovjetskom Savezu, nego je i bila najrazvijenija u privrednom smislu.

Bajkalsko jezero, poznato i kao plavo sibirsko zauzima površinu od 31,5 hiljada kvadratnih kilometara. Odmah iza Kaspijskog mora, drugo je po površini na području Azije. Budući da ima dubinu od 1.642 metra, važi za najdublje jezero na celom svetu.

  • Prvi krunisani car Rusije bio je Ivan IV, poznat i kao Ivan Grozni. Krunisan je 1547. godine i istorijski je ostao upamćen, pored toga i zato što je uveo feudalnu skupštinu, kao i seosku samoupravu i prvi zakonik.
  • Na teritoriji Ruske Federacije živi oko 160 etničkih grupa. Svi oni govore 174 različita jezika. Najzastupljeniji je ruski jezik, a za njim slede tatarski i ukrajinski.
  • U muzeju Ermitaž, koji se nalazi u Sankt Peterburgu, nalazi se oko 3 miliona eksponata. U svetu se nalazi na prvom mestu po broju umetničkih slika, dok se inače smatra najvećim muzejem na celom svetu.

Na teritoriji Rusije postoji čak 11 vremenskih zona.

  • Dužina obala Rusije je veća od 37 hiljada kilometara. Osim na Tihi okean i Severni ledeni okean, Ruska Federacija ima izlaz i na Baltičko i Azovsko more.
  • Transsibirska železnica, sa dužinom pruge većom od 9 hiljada kilometara nalazi se u Rusiji i zvanično je najduža na svetu.
  • Ruski gas, odnosno nafta i plin, prolaze kroz cevovode, čija je ukupna dužina tolika da nekoliko puta mogu da okruže celu planetu Zemlju, uzevši u obzir da imaju dužinu blizu 260 hiljada kilometara.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati