Sarma – omiljeno jelo Srba

by Aleksandra
0 Komentar

Nema te domaćice koja ne krije tajnu kada je u pitanju priprema ovog, tradicionalno srpskog jela. Da li je u pitanju starinski recept za sarmu ili onaj koji se smatra najboljim, potpuno je svejedno, jer je nepobitna činjenica da svaka domaćica ima neki ili tajni sastojak koji stavlja u fil ili način, na koji priprema sarmu.

Tradicionalni recept za sarmu verovatno zna svako, ali sve je više onih domaćica koje traže jednostavan recept. Takođe, ima i onih koje ne znaju da zaviju sarmu, pa onda pripremaju takozvanu otvorenu sarmu, što je ujedno odličan način pripreme ukoliko vaši ukućani baš i ne vole kiseli kupus. Em će biti prinuđeni da jedu i kiseli kupus, a ne samo fil za sarmu, em ćete vi u najkraćem roku pripremiti ovo izvrsno jela.

Koja je tajna za pripremu sarme?

Ono što je sigurno svaka domaćica naučila od svoje mame ili bake jeste da sarma treba što duže da se krčka. U principu, dobar recept za sarmu podrazumeva pažljivo odabrane namirnice, kao i puno strpljenja.

Međutim, ne brinite, čak i ako niste posebno vični u zavijanju sarme, možete pripremiti čuvenu otvorenu sarmu, koja se ređa praktično kao musaka. Prosto iseckate kupus na malo krupnije šnite, pa nakon što pripremite zapršku, stavite u šerpu red kupusa, red pripremljenog fila i tako dok ne utrošite sav materijal. Zatim nalijete vodom i ostavite je da se krčka.

sarma

Tradicionalni recept za sarmu

Kako navodi domaći recept za sarmu, od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 4 – 5 čenadi belog luka
  • 500 do 750g mešanog mlevenog mesa
  • 250 – 300 gr pirinča
  • biber (po želji za fil)
  • aleva paprika
  • brašno
  • svinjska mast ili ulje
  • suvo meso i slanina (po želji)

Ovako izgleda jednostavan recept za sarmu

I mada se navodi da je u pitanju stari srpski recept za sarmu, nema spora da se kao i svi drugi recepti, tako isto i ovaj menjao tokom istorije. Ipak, osnova je ista.

Priprema je u principu vrlo laka, samo se treba dobro organizovati.

Najpre iseckajte crni i beli luk, blago ga propržite i dodajte mleveno meso. Nakon što se meso uprži, dodajte pirinač i malo aleve paprike, kao i biber ako želite. Zatim sve to nalijte vodom i ostavite na tišoj vatri da pirinač blago omekša.

U međuvremenu pripremite liske, tako što ćete koren kupusa, odnosno onaj deo koji će vam smetati za zamotavanje sarmi, otkloniti.

U šerpu u kojoj ste planirali da kuvate sarmu, stavite svinjsku mast i otopite je. Zatim dodajte 1 do 2 kašike brašna i alevu papriku, pa dodajte i jednu čašu vode. Pripremljenu zapršku sklonite sa vatre.

Na dno šerpe u kojoj ste planirali da pripremate sarmu stavite liske kupusa, kako sarma ne bi izgorela. Zatim zavijajte sarmu i ređajte je red po red.

Idealno bi bilo da između redova sarmi stavite slaninu i suvo meso, ali ako nemate pri ruci i te sastojke, ne brinite. Domaći recept za sarmu naravno podrazumeva i dodatak suvog mesa, ali to ne mora biti slučaj, da bi sarma bila ukusna.

Nakon što završite sa zavijanjem sarme, stavite liske kupusa preko, nalijte vodom i na tihoj vatri pustite da se kuva nekoliko sati.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati