Suva kosa – kako rešiti problem?

by Aleksandra
0 Komentar

Da li postoji rešenje za osobe koje imaju jako suvu kosu? Nekada nisu postojali različiti preparati, koji pomažu oporavku suve kose, već su se žene negovale na prirodan način. Međutim, savremeno doba nosi i mnoge benefite kada je u pitanju tanka i suva kosa, odnosno prirodno suva kosa. A da bi neko ko ima suvu kosu mogao taj problem da reši, važno je da zna koji je uzrok tome.

Nije neuobičajeno da se i žene i muškarci rađaju se izrazito suvom kosom, a što obično prati i naročito suva koža. Takođe, određeni period i u životu dovode do ove pojave, pa nije neuobičajeno da se javi suva kosa u menopauzi, na primer. Na svu sreću, kada je u pitanju prirodno suva kosa, postoje različite maske koje će i te kako pomoći u njenoj nezi.

Koji su znaci da je u pitanju izrazito suva kosa?

Na prvom mestu kada neko ima suvu kosu, obično kosa nema nikakav sjaj. Zapravo nema prirodne masnoće, koja nastaje usled lučenja sebuma, odnosno lojnih žlezda, pa se često navodi da je kosa kao slama. Sledeće što karakteriše osobe koje imaju ovakvu ovakav tip kose jeste da je gruba na dodir, zatim ne deluje nimalo živahno, a kada se pere onda je potrebno mnogo više vremena da se ona pokvasi, nego na primer kada je u pitanju masna kosa.

suva kosa

Zašto je tanka i suva kosa?

Nije moguće precizno reći koji su uzroci suve kose, ali postoje neki razlozi koji dovode do toga, osim naravno ako je u pitanju osoba kod koje je orirodno prisutan ovaj problem.

Najčešće se suva kosa javlja kod osoba koje žive na području na kome ima mnogo sunčanih dana ili vetra, odnosno kod osoba koje često plivaju u moru ili u bazenu, u kome je prisutan i hlor.

Ukoliko prilikom pranja kose koriste jake preparate, odnosno previše često peru kosu, vrlo je verovatno da će ona vremenom postati suva. Na pojavu suve kose utiče i često korišćenje različitih aparata, kao što su prese za peglanje ili za uvijanje kose, ali i često korišćenje farbi, odnosno blanša, te stavljanje minivala i naravno često feniranje, koje je nestručno.

U određenim slučajevima izrazito suva kosa se javlja usled izloženosti stresu, odnosno usled nepravilnog rada tiroidne žlezde, kao i kada su prisutni određeni genetski poremećaji.

Suva kosa oporavak

Svako ko ima ovakav tip kose teži da pronađe najbolji način za njen oporavak. Ako je u pitanju jako suva kosa, prirodni lek uglavnom podrazumeva korišćenje različitih maski, koje su napravljene od prirodnih preparata. Jedno od najboljih prirodnih pakovanja jeste kombinacija maslinovog ulja i žumanceta, a naročito u toku leta bi trebalo tu mešavinu utrljati u koren kose i ostaviti nekoliko sati da odstoji.

Isto tako je važno da ukoliko je u pitanju kosa kao slama pronađete odgovarajući šampon i balzam, koji ne smeju ni u kom slučaju biti jaki.

Osobe kod kojih je izrazito suva kosa obično koriste različite tipove ulja za negu, poput ricinusovog ili bademovog, odnosno kukuruznog ili kokosovog ulja.

Valjalo bi sa vremena na vreme koristiti i namensko pakovanje za suvu kosu, ali i namenske kreme koje se mogu naći na tržištu.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati