Temišvar – Sedam mesta za uživanje

by Sanja
0 Komentar

Temišvar… Ako ste kojim slučajem boravili u istom, verujemo da ste ponovo poželeli da se vratite na vikend ili duži period kako bi ste mogli da obiđete i da uživate u svim sadržajima koji ovaj, nama poslednih godina poznat turistički grad, nudi. Raznolikost i bogatu turističku ponudu za svačiji ukus i svačiji džep.

Možete birati da li ćete vreme provesti u spa centru, ili pak, romantičnom plovidbom po reci Begej ili posetiti Park ruža. Možda ćete poželeti boraviti u prirodi u nekim parkovima i predelima koji, zbog svojih retkih biljnih kultura i drveća, kao da ne pripadaju ovom geografskom podneblju.

Naravno, treba napomenuti, da određeni hoteli u svom vlasništvu imaju i bicikle koje daju na besplatno korišćenje korisnicima njihovih usluga. To je bitno jer je mnogo lakše obići grad van sabraćajne gužve. Sam grad Temišvar je velikim delom pešačka zona.

Mnogo je mesta na kojima možete uživati u Temišvaru, a mi smo odabrali ovih sedam.

temišvar

Botanička bašta

Drugi je po veličini park u Temišvaru koji pokriva oko 8 hektara zelene površine, nalazi se na nekoliko minuta hoda od samog centra. Poseduje veliku raznolikost drveća i raznovrsnog bilja. Veliko zeleno prostranstvo išarano je stazama za pešačenje koje lokalno stanovništvo ponekad koristi za džoging i rekreaciju, kao i za biciklizam.

Odlično je utočište za beg od gradske vreve i velikih letnjih sparina. Prostor je ogroman, tako da ako želite, možete se potpuno osamiti i uživati u miru i tišini ili čitanju dobre knjige.

Nekim čudom, da li zbog gustog rastinja i svog tog prostranstva, park ima dobru zvučnu izolaciju. U popodnevnim časovima u parku je puno roditelja sa decom. Ulaznica je besplatna.

Temišvar – Park ruža

Park Rozelor je najlepši park u Temišvaru. Kako sam naziv kaže, pun je cveća i mirisnih nota. Njegova cvetna lepeza boja i stilova učiniće da se osećate kao da ste se u nekoj cvetnoj bajci. Arhitektura u francuskom i engleskom stilu izmestiće vas iz ovog vremena u neko doba romantizma.

Dizajniran od strane dvojice poznatih arhitekta, a prvi put je svečano otvoren 19. jula 1891. godine za Univerzalnu izložbu. U parku je prikazano 300 različitih vrsta i još preko 2000 boja i oblika ruža. Naoružajte se dobrim fotoaparatom jer veliki deo slika želećete da napravite upravo u ovom cvetnom vrtu.

temišvar

Central park u Temišvaru

Jedan je najstarijih parkova u Temšvaru osnovan 1880. godine u čast generala Antona von Scudiera. U parku postoje klupice na kojima možete da se odmorite, a takođe i šahovski stolovi. Ukrašen je fontanama koje odišu duhom minulih vekova.

U ovom istorijskom parku napravili su čitavu jednu uličicu i nazvali je alejom ličnosti. U njoj se nalaze spomenici i statue nekoliko slavnih ličnosti koje su uticale na istoriju i kulturu Rumunije.

Park Alpinet

Ovaj park smešten je na levoj obali Begeja. Verovatno je najzeleniji park u Temišvaru, ako to uopšte može tako da se kaže. Na svom posedu sadrži mnoge alpske i subalpske vrste drveća i rastinja.

Ideju za njegovu izgradnju 1924. godine izneo je Mihail Demetrovici, rumunski hortikulturista. Samo zemljiste na kome je park je slojevito. Kao takvo dalo im je ideju da se naprave nekoliko stepenastih terasa sa kamenim zidovima koje su atrakcija za turiste pored bujne nesvakidašnje vegetacije za ovo geografsko područje.

Dečiji park

Kako budete obilazili i ostale parkove, primetićete kako se u svakom trenutku mislilo na decu i na njihovu bezbednost. Bili su tako pazljivi da su izdvojili poseban prostor za decu, koji pored toga sto obiluje zelenim prostranstvom, gustim drvećem koje štiti male korisnike tokom letnjih vrućina, poseduje i mnogobrojna igrališta.

Park je izuzetno čist i miran, potpuno bezbedan, pun različitih sadržaja za najmlađe. Prostor je jako dobro organizovan da čak i kad je prepun roditelja i dece, ne utiče na njihov komfor i bezbednost. Važno je napomenuti da je park sa toaletima, a psi i bicikli nisu dozvoljeni.

temišvar

Temišvar – Reka Begej

Pored obilaženja parkova, bogatih istorijskih i kulturnih znamenitosti, ako želite da iskusite nešto romantično, a u isto vreme osvežavajuće i drugačije, zaplovite brodićem na reci Begej. Fenomenalno plutajuće iskustvo pokazaće vam još jednu stranu ovog grada punog iznenađenja.

Brodić se zaustavlja kod svih znamenitosti u Temišvaru. Vožnja će vam pomoći da iz potuno druge perspektive upoznate grad. Ako se odlučite za šetnju pored obala Begeja, imaćete na raspolaganju veliku zelenu površinu koja se prostire duž celog toka reke, kao i klupice na kojima se možete odmoriti i posmatrati mirnu vodu ove reke koja prolazi i kroz našu zemlju.

Temišvar – Zoo – vrt

Pored svih zanimljivih mesta, a i onih neobičnih koje smo naveli, nedostaje samo zoološki vrt koji bi upotpunio ovu priču. Temišvar u svom vlasništvu ima i to. Na oduševljenje najmlađih korinika vrt čuva i brine se o različitim životinjskim vrstama koje su atrakcija za sve posetioce.

Naravno, grad je opet mislio na bezbednost najmlađih tako da sa sigurne distance mogu posmatrati vratolomije i svakodnevni život stanovnika Zoo vrta. Po mnogo čemu ovaj vrt se razlikuje od onoga na šta smo do sada navikli. Vrt je osmišljen kao jedan ogroman park, što je nekako i uobičajeno kad je u pitanju Temišvar grad parkova, pa se u tom samom parku nalaze se delovi koji predstavljaju Zoo-vrt.

Temišvar je po mnogo čemu porodičan grad i na svakom koraku se vidi briga o najmlađima, počevši od toga da su svi trgovi pešačka zona. Uredan, čist, miran i tako osvežavajuć dok je saobraćajna gužva daleko od svega toga. Kako bi smo ga mi nazvali, bogat istorijski grad okružen parkovima i rekom.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati