Tradicionalna grčka musaka

by Aleksandra
0 Komentar

Ako vas je zanimalo kako se sprema grčka musaka, pripremite se za čitanje. Iako postupak pripreme u suštini uopšte nije komplikovan, činjenica da se priprema grčka musaka sa bešamel sosom zbunjuje mnoge domaćice.

Ipak, da ne bi bilo zabune, tradicionalna grčka musaka se, naravno, kao i svaki drugi nacionalni specijalitet, u različitim krajevima Grčke priprema od različitih sastojaka. Istini za volju, u pitanju su mahom finese. U nekim krajevima je pripremaju uz obavezan dodatak tikvica, a negde se taj sastojak izostavlja. Naravno da svaki recept za ovo jelo fenomenalnog ukusa, uključuje krompir, ali i plavi patlidžan.

Podrazumeva se da može da se priprema i grčka musaka od patlidžana i tikvica, ali uz dodatak krompira i paradajza, te samo grčka musaka sa plavim patlidžanom i krompirom. Varijacije su zaista brojne i kako god da je pripremite, nećete pogrešiti. Baš zato što se najbolja grčka musaka uvek priprema uz dodatak bešamel sosa, odličan ukus neće izostati.

grčka musaka

Kako se priprema prava grčka musaka?

Naravno da tradicionalna grčka musaka ima poseban ukus, ako se jede u Grčkoj, a najpre zbog sastojaka i čuvenog domaćeg maslinovog ulja, koje Grci obilato koriste u ishrani. Ipak, to ni u kom slučaju ne znači da ne može biti pripremljena najbolja grčka musaka i u našoj zemlji.

Od sastojaka će vam biti potrebne sledeće namirnice:

  • 500 grama mlevenog junećeg ili mešanog junećeg i svinjskog mesa
  • 4 veća krompira
  • 4 plavih patlidžana srednje veličine
  • 4 tikvice srednje veličine
  • 2 veća sveža paradajza ili 100 gr paradajz pirea
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • 50 grama grčkog Kefalotirija
  • 2 cela jajeta
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • origano
  • list peršuna
  • list celera
  • malo cimeta

Za bešamel sos će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 1 l mleka
  • 7 velikih kašika mekog brašna
  • 70 grama putera
  • 1 žumance
  • so
  • muskatni oraščić
  • 100 gr grčkog feta sira

Plus Kefalotiri ili drugi kačkavalj za posipanje musake.

*Možete odabrati i sir Halumi ili drugi kačkavalj, čiji ukus vam se dopada.

A sad zasucite rukave i korak po korak prođite kroz recept za grčku musaku… Biće vam potrebno i vreme i strpljenje, ali će vaši ukućani sigurno biti oduševljeni ovim jelom.

Najpre oljuštite svo povrće. Krompir isecite po dužini. Neka debljina ne bude veća od oko santimetar.

Isto tako isecite i patlidžan i tikvice, pa ih posolite i ostavite da odstoje dok pripremate krompir.

Zagrejte dobro ulje i kratko propržite krompir sa obe strane. Ukoliko vam se učini da ima mnogo ulja na krompiru, slobodno ga poređajte po papirnom ubrusu, koji će upiti višak ulja. Isto možete učiniti i nakon prženja plavog patlidžana i tikvica.

U međuvremenu bi trebalo da su tikvice i patlidžan pustili vodu, pa ih blago ocedite i njih propržite kratko sa obe strane.

Zatim iseckajte crni i beli luk na sitno, propržite na tihoj vatri i dodajte meso. Pri kraju prženja dodajte iseckani svež paradajz ili pire od paradajza, peršun, celer, origano i ostale začine, pa sve dobro sjedinite.

Sada počnite da pripremate bešamel sos. Napravite smesu od brašna i mleka, koja bi trebalo da bude tečna. U nju zatim dodajte puter i sir, pa sve sjedinite. Dodajte žumance i malo soli, ako je potrebno i muskatni oraščić, pa sve dobro sjedinite. Iako smo navikli da se ovaj sos dugo kuva, kada se priprema grčka musaka sa bešamel sosom, njega nije potrebno pripremiti na ringli, već koristiti za preliv.

Na dno posude u kojoj ćete peći musaku najpre poređajte krompir i preko njega narendajte kačkavalj. Sledeći sloj je meso, preko koga odmah treba naređati patlidžan i tikvice, pa bešamel sos. Umućena jaja prelijte uz pomoć kašike preko bešamel sosa, a na kraju sve pospite izrendanim kačkavaljom.

Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati

error: Content is protected !!