Ulje za kuvanje – koje je najzdravije?

by Sanja
0 Komentar

Ogromna količina različitih vrsta ulja za kuvanje je dovoljna da zbuni čak i najboljeg kuvara među nama. Kako da znamo koje je ulje najzdravije za kuvanje? Koja vrsta je najpopularnija?

Kokosovo ulje za kuvanje

ulje za kuvanje

Iako je najkorisnije za kuvanje, odlično je za vašu kožu, kosu i liniju! Kokosovo ulje sadrži puno laurinske kiseline koja deluje kao prirodni antibiotik.

Ima odličnu nutritivnu vrijednost, uništava parazite u probavnom traktu, pomaže pri sniženju holesterola. Odličnu ulogu igra u poboljšanju apsorpcije vitamina i važnih minerala poput kalcijumaa, magnezijumaa i gvožđa, a ima i antibakterijsko i antikancerogeno dejstvo

Tečno zlato ploda maslinovog drveta

Sa prirodnim, gorkim ukusom, maslinovo ulje može pomoći u podizanju dobrog holesterola i smanjenju lošeg holesterola, a istovremeno daje ukus svakom jelu.

Sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje takođe smanjuju upalu u organizmu i pomaže izgradnju ćelijske membrane u telu.

Sigurno ste mnogo puta čuli da maslinovo ulje nije dobro za prženje. Brojna naučna istraživanja su dokazala da kvalitetno maslinovo ulje ne menja svoju strukturu prilikom prženja i to na temperaturi čak do 200°C. Što je svežije i kvalitetnije, ono će bolje podnositi visoke temperature.

Ulje avokada za kuvanje

Sa kremastim ukusom, baš kao i biljka iz koje potiče, ulje avokada deluje kao maslinovo osiguravajući dobar ukus i puno prirodnih vitamina.

ulje za kuvanje

Ulje avokada zadržava sva korisna svojstva svežeg avokada iz razloga što se za njegovu proizvodnju koristi metod hladnog ceđenja. Oleinska kiselina ima brojne pozitivne učinke na zdravlje. Sprečava neke autoimune bolesti, ubrzava zaceljenje rana, sprečava infekcije i upalne procese.

Ulje susama

Popularno u azijskoj kuhinji, susamovo ulje sadrži puno cinka i bakra, kao i minerala koji pomažu u održavanju jakih i zdravih kostiju.

ulje

Bogato je linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Niste još ni jedno od ovih ulja uvrstili u ishranu bar jednom nedeljno? Šta čekate… Zdravlje je najbitnije, a mnoge namirnice su na korak od nas, samo ih ne koristimo pravilno. Vreme je da počnemo. Pravac kuhinja.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati