Vaskrs ili Uskrs – kako je pravilno?

by Aleksandra
0 Komentar

Najveći hrišćanski praznik obeležava se svake godine u periodu između 22. dana marta i 25. dana aprila kod zapadnih hrišćana, odnosno u periodu između 4. aprila i 8. maja. Vaskrs ili Uskrs je pokretni praznik.

Datum Vaskrsa se određuje u odnosu na jevrejski praznik Pasha, odnosno u odnosu na dan kada je prolećna ravnodnevica. Da budemo precizni, Uskrs je uvek nakon Pashe i to prve sedmice nakon punog meseca, koji pada uoči prolećne ravnodnevice.

Jerusalimska patrijaršija je nadležna za određivanje datuma Vaskrsa za sve pravoslavne vernike. Budući da Jerusalimska patrijaršija poštuje julijanski kalendar, to se ovaj datum prihvata u svim ostalim pravoslavnim crkvama, a bez obzira da li poštuju taj kalendar ili ne.

Kako je pravilno – Vaskrs ili Uskrs?

vaskrs ili uskrs

Uprkos činjenici da je u pitanju najradosniji hrišćanski praznik, budući da se slavi vaskrsenje Gospoda našeg Isusa Hrista, mnogi na to zaboravljaju, pa smo iz godine u godinu svedoci da je mnogima vrlo bitno da li je pravilno Vaskrs ili Uskrs. Tačnije, danima uoči ovog Praznika vode se polemike ko je veći Srbin od koga i da li je „srpskije“ da se kaže Vaksrs ili Uskrs ili ipak, Uskrs govore samo Hrvati. A onda se u celu polemiku uključe oni koji čestitaju ovaj Praznik sa Hristos Voskrese. I onda komentarima na društvenim mrežama nema kraja.

Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste da su sve tri varijante ispravne i da nijedna od njih nije „srpskija“ od druge.

U vreme kada je bio zastupljen rusko-slovenski jezik, korišćen je oblik voskrsenije. Vremenom je taj termin doživeo određene izmene, pa je korišćen termin Vaskrs. U želji da taj pojam, koji je uglavnom korišćen u crkvama, prilagode govornom jeziku, ustalio se pojam Uskrs. I on zaista nema apsolutno nikakve veze sa hrvatskim pojmom uskrsnuti, uzevši u obzir da se isti termin koristi i u našem jeziku, koliko god se to nekome dopalo ili ne.

Da rezimiramo, voskresenije je termin, koji je bio zastupljen u rusko-slovenskom jeziku. Termin Vaskrs je korišćen kasnije u crkvama i smatra se srpsko-slovenskim književnim pojmom, dok je pojam Uskrs nastao kao narodna varijatna termina Vaskrs.

I ono najbitnije, ne zaboravite da je Vaskrs ili Uskrs najradosniji hrišćanski Praznik i nemojte se baviti besmislenim diskusijama, nego ga proslavite na pravi način.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati