Zašto je cvekla zdrava?

by Aleksandra
0 Komentar

Postoje određeni podaci, koji ukazuju na to da su još stanovnici Stare Grčke i Starog Rima bili upoznati sa blagodatima koje cvekla ima na organizam.

Cvekla

U pitanju je povrće latinskog naziva Beta Vulgaris, a koje je poznato po specifičnoj boji.

Pored toga što sadrži značajnu količinu vitamina B 12, cvekla je poznata i kao povrće koje sadrži i vitamine B 1 i B 2, ali i vitamin C, te brojne hranjive mineralne materije, kao što su:

  • – fosfor
  • – mangan
  • – fluor
  • – kalcijum
  • – sumpor
  • – stroncijum
  • – kalijum
  • – litijum
  • – jod
  • – natrijum
  • – bakar

A sem toga, cvekla ima i visok sadržaja vlakana, zatim ugljene hidrate, a primarno saharozu, kao i brojne aminokiseline.

Cvekla i zdravlje

Baš zato što sadrži toliko hranljivih materija, preporučuje se cvekla za krvnu sliku, zatim za jačanje imuniteta, kao i za regulaciju krvnog pritiska.

Takođe, valja je konzumirati i zarad jačanja nerava i za poboljšanje rada organa za varenje, te uopšteno za poboljšanje kvaliteta zdravlja.

Zašto je cvekla zdrava?

Primarno zahvaljujući činjenici da ima visok sadržaj gvožđa, najčešće se cvekla koristi kao lek protiv malokrvnosti. Takođe je preporuka i da je konzumiraju mališani, zatim dojilje i trudnice.

cvekla
Image by congerdesign from Pixabay

Mahom se preporučuje piti koktel od cvekle, a njega je vrlo jednostavno pripremiti. Smatra se da takva kombinacija namirnica ima naročito pozitivan efekat na jačanje odbrambenih snaga organizma.

Dobro je konzumirati cveklu i u vidu salate, kao i u vidu prirodno ceđenog soka. U svakom slučaju, blagodeti koje ona nudi će vrlo brzo osetiti svako.

Koktel od cvekle – recept

Od sastojaka vam je potrebno:

– 300 gr cvekle

– 300 gr limuna

– 300 gr šargarepe

– 150 gr meda

– 500 ml vode

Na vama je odluka da li ćete koktel od cvekle pripremati u sokovniku ili ručno, ali je ipak bolja varijanta da konkretne sastojke izrendate. Naime, trebalo bi da očistite šargarepu i cveklu, a zatim na sitno rende da ih izrendate.

Nakon toga bi trebalo dva limuna da iscedite i dodate celokupnu količinu vode. Sve tako pripremljeno bi trebalo da stoji poklopljeno na hladnom mestu 24 sata.

Kada istekne taj period, pripremljenu mešavinu bi trebalo procediti, dodati med i preostalu količinu soka od limuna.

A sve tako pripremljeno bi trebalo izmešati dok se med ne rastopi, pa presuti u flaše i čuvati na hladnom mestu, odnosno u frižideru.

Najbolje je 30 minuta pre obroka popiti rakijsku čašicu ove mešavine, a maksimalna količina je polovina obične čaše. Preporuka je nakon sprovedene kure napraviti kraću pauzu.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati

error: Content is protected !!