Svi zevamo – A znate li zbog čega to činimo?

by Aleksandra
0 Komentar

Možda vas u ovom trenutku i ne muči pitanje zašto zevamo, ali je sasvim sigurno da se svako od nas makar jednom u životu to zapitao.

Takođe je zanimljivo što se smatra da je zevanje zarazno, te da ako nekoga vidite da zeva, gotovo je sasvim sigurno da ćete i vi nakon njega učiniti to isto.

Sve do devedesetih godina prošlog veka se smatralo da je zevanje normalna fiziološka funkcija, te da nastaje obično usled manjka kiseonika, a kada je u organizmu prisutan nešto viši sadržaj ugljen – dioksida. Međutim, naučnici su kasnije gotovo u potpunosti odbacili ovu tvrdnju.

Interesantno je i to da ne postoji naučno dokazan podatak zašto zevamo, ali su prisutne brojne teorije o tome.

Zašto zevamo?

Ako znate da već od jedanaeste sedmice od trenutka začeća fetus zeva, sasvim je jasno da se radi o normalnoj fiziološkoj funkciji, jer naučnici koji su to otkrili smatraju da sasvim sigurno fetus ne bi trošio svoju energiju na zevanje da to nije potrebno.

Postoje situacije u kojima ljudi zevaju više nego inače, a obično je to kada im je dosadno ili kada im se spava, te ako primete nekoga da čini to isto.

Image by tung256 from Pixabay

U pojedinim kulturama se čak ovo smatra otvorenim pozivom na udvaranje, mada je primećeno da veza između seksualnog opštenja kod životinja i zevanja ima mnogo više. Naime, jedna vrsta majmuna i pre parenja i posle parenja uvek zeva, što brojni naučnici koji su se time bavili dovode u vezu sa povećanim nivoom hormona testosterona.

Trebalo bi pomenuti i podatak da gotovo svi kičmenjaci imaju sklonost ka zevanju, a do sada su naučnici saglasni u tome da samo kitovi, ali i žirafe ne zevaju, odnosno do sada nisu primetili da to rade.

Uz to, istraživanja pokazuju da osobe koje su obolele ili od autizma ili od šizofrenije ne spadaju u one, kod kojih se zevanje smatra zaraznim.

Takođe je zanimljivo da su mnogi primetili da se javlja i zevanje pri molitvi, što se verovatno može dovesti u vezu sa time da je čovek smiren, pa samim tim i njegov organizam reaguje na taj način.

Kako zaustaviti zevanje?

Iako se u većini slučajeva smatra sasvim normalnom fiziološkom pojavom, a kojoj nije precizno utvrđen uzrok sa naučnog aspekta, zevanje u određenim slučajevima može biti i znak nekog oboljenja.

Naučnici su primetili da osobe koje boluju od multiple skleroze ili od Parkinsonove bolesti, te koje primaju i specijalnu terapiju, ali i one koje su izložene radioaktivnosti u terapeutske svrhe, zevaju češće od drugih. Naravno da to nije siguran znak nekog od pomenutih oboljenja, te se ne treba opterećivati time kako zaustaviti zevanje, jer ono u većini slučajeva spontano prestane.

Ostavite komentar

* Korišćenjem ovog obrasca saglasni ste sa čuvanjem i rukovanjem vašim podacima na ovoj veb stranici.

Ova veb lokacija koristi kolačiće da poboljša vaše iskustvo. Prihvati